Praktijk voor seksuologie

Suzanne Reijnen, arts / seksuoloog

De praktijk


Seksuologische hulp

Seksuele vragen en zorgen komen voor op iedere leeftijd, binnen en buiten relaties, bij mannen en vrouwen, en zowel bij hetero- als bij homo- of biseksuelen. Soms worden zorgen een probleem, of erger nog, ontstaan er serieuze klachten. Klachten kunnen zich van meet af aan voordoen, maar zij kunnen ook in de loop der tijd ontstaan of toenemen. Soms hangen de klachten samen met een (chronische) ziekte, met een handicap, met gebruik van medicijnen, met negatieve seksuele ervaringen of zijn zij het gevolg van een medische ingreep. Ook mensen zonder medische aandoeningen kunnen echter geconfronteerd worden met seksuele klachten.

Bij vragen of klachten moet u onder meer denken aan:

  • Weinig of geen zin in seks
  • Verschil in seksuele behoeften tussen partners
  • Weerstand tegen het hebben van gemeenschap
  • Vaginisme of pijn bij het vrijen
  • Geen erectie kunnen krijgen of kunnen houden
  • Niet klaar kunnen komen of juist te vlug klaarkomen
  • Verandering in seksualiteit door ziekte of medische behandeling
  • Vragen m.b.t. seksuele voorkeur
  • Vragen m.b.t. genderproblematiek

Seksuele klachten kunnen leiden tot onzekerheid, angst, verdriet of spanning. Dat alleen al brengt vaak een verergering van de klachten met zich mee. Vrijen wordt steeds minder leuk, waardoor seks vermeden gaat worden. Ook kunnen klachten leiden tot schuldgevoelens of tot irritaties en verwijten over en weer, die de relatie met de partner geen goed doen.

Wat mag u van een seksuoloog verwachten?

Het kan heel verhelderend zijn om eens met een buitenstaander te praten over dit soort zorgen en klachten. Met een buitenstaander die niet alleen luistert en de juiste vragen stelt, maar die ook kan bijdragen aan een oplossing. De seksuoloog kan zo’n buitenstaander zijn. Hij/zij is een arts of een psycholoog die een opleiding tot seksuoloog heeft gevolgd. Daardoor is hij/zij in staat zowel aandacht te besteden aan lichamelijke en psychische oorzaken als aan klachten van relationele oorzaak.

De seksuoloog zoekt, met u, naar een oplossing voor de klachten. Soms gebeurt dat met behulp van oefeningen die u mee naar huis krijgt. Daarnaast kan de seksuoloog voorstellen om óók hulp of begeleiding in te roepen van een andere hulpverlener, denk aan een gespecialiseerde bekkenbodemfysiotherapeut of een haptonoom.

Geheimhouding

Soms is een enkel gesprek met de seksuoloog voldoende, vaak zijn er meerdere gesprekken nodig. Daarbij is het goed om te weten dat een seksuoloog een geheimhoudingsplicht heeft. U beslist zelf wat u aan uw behandelend (huis)arts of uw partner vertelt over de gesprekken met de seksuoloog.